Zalm met een krokante korst

Carlo · Hoofdgerechten · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Het krokante gekruide korstje geeft aan dit eigenlijk heel simpel recept een indrukwekkende toets en een heerlijke smaak. Je kan de zalm ook inwisselen voor kabeljauw of tonijn en zelf experimenteren met de korst: voeg eens koriander toe in plaats van peterselie bijvoorbeeld, of meng er wat fijngemalen pijnboompitjes of amandelen door.

Ingrediënten

Voor 2 personen: 2 stukken zalm, verse peterselie, broodkruim (beter, zoniet paneermeel), 2 teentjes knoflook, een 10-15 tal kerstomaatjes, droge witte wijn, peper, zout, olijfolie, boter.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de teentjes knoflook zo fijn mogelijk. Neem een handje peterselie en hak het zo fijn mogelijk (mag met een mixer of hakmachine), zorg dat je ongeveer twee eetlepels fijngehakte peterselie hebt. Voor het broodkruim neem je best een stukje oud wit brood of stokbrood. Opnieuw fijnhakken of mixen. Zorg dat je een drietal eetlepels broodkruim hebt. Je kan ook paneermeel gebruiken, maar dat smaakt wat minder. Meng de knoflook, peterselie en broodkruim samen met wat zout en peper in een kommetje. Voeg er een theelepel olijfolie aan toe en meng goed.

Wrijf de stukken zalm in met wat olijfolie en kruid langs beide zijden met peper en zout. Snij de kerstomaatjes doormidden en leg ze in een ovenschotel. Kruid met peper, zout, wat fijngehakte peterselie en een scheut olijfolie. Meng goed (zorgt ervoor dat meteen ook de ovenschotel is ingevet). Leg op de bovenzijde van de twee stukken zalm een laagje van het broodkruim-mengsel van ongeveer een halve cm dik. Plaats de stukken voorzichtig in de ovenschotel. Voeg twee kleine klontjes boter aan de ovenschotel toe, samen met een glas witte wijn. Plaats de schotel in de oven en laat 10 minuten aan tweehonderd graden bakken. Daarna de temperatuur verminderen naar 180-150 graden. Laten voort bakken tot het korstje krokant is (en hier en daar bruin gekleurd is) en de zalm gaar is. Ik heb niet getimed, maar ik denk dat de zalm bij mij na 15-20 minuten gaar was. Mocht het beginnen uitdrogen, voeg dan nog wat witte wijn, olijfolie of wat water toe.

Leg de stukken zalm op een bord, drapeer met het kookvocht en de kerstomaatjes en dien op met aardappelen, puree of rijst.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

Het was lekker
Heb het gecombineerd met (hele) jonge wortelen in de oven met provencaalse kruiden en puree.

Beste Carlo,
Jouw recept is superlekker. Ik ben sowieso fan van ovenbereidingen.
Als kleine variatie op jouw recept, voor de kindermagen, vervang ik de witte wijn door eenzelfde hoeveelheid vis- of groentenbouillon.
Heel erg bedankt voor het recept!

Voor Ann

Heerlijk, amaai! Klaargemaakt met witte vis ipv zalm en nog een scheutje citroensap toegevoegd in de ovenschotel ipv de wijn. Iedereen is hier zeer enthousiast in huis, merci :)

Wat een verressend recept!!! Heerlijke smaak, we hebben genoten. Een aanrader!!