Wortelcake

Carlo · Nagerechten en gebak · 45-50 min · Vegetarisch

Wortelcake proefde ik voor het eerst in Nieuw-Zeeland, waar ze ongetwijfeld de gezelligste en lekkerste coffeeshops ter wereld hebben.Eventjes dacht ik 'yek, wortels.., dat moet een van die Engelse culinaire vondsten zijn,' maar dat bleek uiteindelijk een vals vermoeden te zijn. Heel lekker!

Ingrediënten

3 eieren, ½ tas (kop) olie (kies olie die licht van smaak is, geen olijfolie), 2 tassen (koppen dus!) bloem, 1 tas (jawel, een kop) suiker, 3 theelepels bakpoeder, ½ theelepel kaneel, 3 tassen (u hebt het intussen wel begrepen) geraspte wortels, ½ tas fijngehakte walnoten, 1 theelepel geraspte appelsienschil.

Bereidingswijze

Wortelcake proefde ik voor het eerst in Nieuw-Zeeland, waar je deze cake bijna in elk café aantreft. Klop de eieren tot ze dik zijn. Voeg de olie eraan toe. Zeef de bloem, suiker, het bakpoeder en de kaneel eraan toe en meng alles goed. Meng op het einde de geraspte wortels en walnoten er doorheen. Doe het mengsel in een ingevette bakvorm met een diameter van ongeveer 20-25 cm. Bak op 180 graden gedurende 40 minuten. Laat de taart 10 min afkoelen vooraleer ze op te dienen.

Deel dit recept: Tags: Nagerechten en gebak

Reacties

ik heb hem net gemaakt, en qua smaak is hij erg lekker. Maar dat is het dan ook. Hij is helemaal ingevallen, en ziet er eerder uit als broodpudding, helaas. Ik heb het recept helemaal gevolgd, maar heb wel zelfrijzende bloem gebruikt. Wat zou er misgegaan zijn? Het is de eerste keer dan een recept van deze site misloopt.

ik maak deze cake in een versie met o.a. kruidnagelpoeder, gember, kaneel, zakt alleen in al een pudding. komt misschien omdat ik geen bakpoeder gebruik, dit is in de super NERGENS te vinden. Waar koop je dat toch? Groet Debby

Hehe, ik heb al meerdere recepten uitgeprobeerd, maar deze komt in de buurt! Ik denk dat rozijnen ook lekker smaken in deze cake. Zelf heb ik er nog stukken pure chocolade in verwerkt.
Tip voor het glazuur:
roomkaas mengen met roomboter en gezeefde poedersuiker. Beetje warm water toevoegen om het wat zachter te maken. Dit uitstrijken over de cake. Ik heb er wel een recept voor:
- 125 g roomkaaas
- 25 roomboter
- 175 g poedersuiker
- 1 tl warm water
Maar zelf doe ik het op gevoel. Want 175 g poedersuiker is wel heel erg veel!

Fijn nu ook het recept te hebben van de wortelcake. We kopen die geregeld in Antwerpen. Alleen zit daar glazuur boven op. Ik ga deze cake nu zelf uitproberen! Een eigen keuken heeft Nieuw Zeeland niet. Alleen eten ze na elke maaltijd ""pudding"", taart met vruchten die voorhande zijn in de tuin daar. Ons komen deze ""pudding's"" altijd heel zwaar over. Men eet er veel lamsvlees, maar kruiden gebruiken ze erg weinig.
Ons kwam het eten ""flets"" over daar. Men gaat er ook niet veel uit eten, maar gaat liever picknicken. Fish and chips worden daar ook veel gegeten. Als je ze meeneemt, worden ze verpakt in oude kranten! Voor het eten hoef je niet naar Nieuw Zeeland te gaan, wel voor de prachtige natuur en aardige mensen!

Gisteren meteen de wortelcake uitgeprobeerd en het is fantastisch gelukt en lekker. Zal ik vast meer bakken.
j. tollenaar-will

Ik heb er alvast succes mee gehad!

Als topping heb ik er de roomkaasglazuur bijgedaan. Naast poedersuiker, roomkaas (philadelphia) en beetje water heb ik er ook een tikkeltje citroensap en vanille-extract toegevoegd. héérlijk

Dankjewel voor dit heerlijke recept!

mijn vrouw zegd dat een wortelcake bakken fantastisch moet zijn

Heb dit prima recept al driemaal gebruikt, bedankt!
Echt heel leuk dat je niets moet afwegen en gewoon een kopje kunt gebruiken.
Als olie koos ik zonnebloemolie. Ik gebruikte 1 tl natriumbicarbonaat (voor voeding, in België gewoon te koop in de supermarkt) in plaats van bakpoeder (omdat ik dat niet meer in huis had), en de cake is telkens goed gelukt. De cake had telkens wel ongeveer 55 minuten baktijd nodig.

De laatste keer heb ik het roomkaas-glazuur gemaakt dat Sjaan hierboven beschreef (met inderdaad wel een pak minder poedersuiker). Dan de afgekoelde cake tweemaal in de lengte doorgesneden, het glazuur er op gesmeerd, en de cake terug in elkaar gezet. Heerlijk en decoratief!

HHhhmmmm echt héérlijk!! Het is m'n lievelingscake geworden en ook die van m'n man! Dankjewel Carlo!

Ook wij vonden de wortelcake/taart in nieuw-zeeland heerlijk.Ik vond het ook erg leuk om het hier in nederland ook een keer te maken. Bedankt voor het recept. het was heerlijk. Ik miste alleen het glazuur. Ik heb trouwens een mixer gebruikt maar volgens mij had ik beter met de hand kunnen kloppen hé?
groetjes marjon

Ga komend najaar met man en vrienden naar Nieuw-Zeeland. Proberen nu wat typische gerechten van daar uit.Het wortelcake recept: 1 tas is dat een kom, kommetje, soepkom? een idee van de hoeveelheid ongeveer? Een andere vraag is: waar vind ik nog meer gerechten uit Nieuw Zeeland op de web site? Dank.Marieke.

Een tas is een (normale) koffiekop. Ik vond in Nieuw-Zeeland niet echt een eigen keuken terug, het eten is er vooral Engels/internationaal (fusion kitchen) geïnspireerd. Wel heel veel gebak: muffins, taarten, chocolate cookies, brownies... Zie ook mijn recept van Apple Crumble

1 cup = 236gram
1 teaspoon = 5ml

ik vond het een stom gerecht.
omdat ik er niks van snappten.
hooggeachte groet boebs van boesbestein

Bedankt voor dit recept, de cake smaakt heerlijk! Ik heb er nu 1 in de oven staan met een beetje cacaopoeder erdoor. Ben benieuwd! :)

wil graag de wortelcake met walnoten maken maar werk graag met gram en weet niet hoeveel een kopje is dus graag laten weten hoeveel gram een kopje is

Erg lekker, wel machtig. Heb 'm al 3x gemaakt. Mijn dochter vind het prachtig om de geraspte wortel te mengen. (Raar he wortel in cake!?

Hoi debby,

Bakpoeder is in iedere supermarkt te vinden, vaak echter wel onder de naam
Backin. Ik hoop dat je nu weer verder kunt.

de meeste zij hier hollanders zeker.
kop of tas is het zelfde hoor, als je onnozele vragen stel kan je ook onnozele antwoorden krijgen.
vooral de wortelcake die ik al eens heb gegeten was lekker.
en ik begrijp perfect wat er staat en anders zoek je het op, veel te vinden op internet hoor.

men kan toch ook zelfrijzende bloem gebruiken toch ?

Erg lekker recept ! Was erg goed gelukt !
Zelf nog rozijnen toegevoegd, was ook erg lekker.
Makkelijk recept ook met de verhoudingen ipv gewicht.

Dankjewel voor dit lekkere recept
heb hem vandaag gemaakt ,en hij is geslaagd vond hem erg lekker
niet echt zoals ik hem in amerika gegeten heb die was veel zoeter
maar tog lekker genoeg om hem meermaals te maken hoor

- 250 gr wortelen
- 60 gr walnoten
- 125 gr gesmolten boter
- 200 gr zelfrijzend bloem
- 2 eieren
- 150 gr suiker

Eieren met de suiker opkloppen
Boter en bloem erbij en het geheel nog eens goed mixen
wortelen en walnoten erbij + met een houten lepel eens

- 250 gr wortelen
- 60 gr walnoten
- 125 gr gesmolten boter
- 200 gr zelfrijzend bloem
- 2 eieren
- 150 gr suiker

Eieren met de suiker opkloppen
Boter en bloem erbij en het geheel nog eens goed mixen
wortelen en walnoten erbij + met een houten lepel eens

- 250 gr wortelen
- 60 gr walnoten
- 125 gr gesmolten boter
- 200 gr zelfrijzend bloem
- 2 eieren
- 150 gr suiker

Eieren met de suiker opkloppen
Boter en bloem erbij en het geheel nog eens goed mixen
wortelen en walnoten erbij + met een houten lepel eens

Het spijt me hoor, maar ik heb nog nooit gehoord van ""tas"" Is dat een eetlepel?

kan iemand de maten in gram en cl ofzo erbij zetten?