Ik was al fan van dit gerecht voor ik in Azië woonde maar mijn verblijf daar en enkele kooksessies met de locals heeft het gerecht geperfectioneerd...Dit is een variatie van de soep met mosselen. Andere mogelijkheden zijn : met kip,scampi's of een variatie van verschillende vissen.Het recept is er een uit de betere thaise boerekeuken...voor de ongewone ingridiënten moet je bij de oosterse speciaalzaak zijn! Smakelijk!
Ingrediënten
Voor 3 liter soep :
- 1,5 kg mosselen
- 1 liter water
- 1 liter vrij vloeibare kokosmelk
- een grote knoebel gember
- een royale scheut vissaus
- een bol (!) look
- 2-3 grote thaise pepers van de zaadjes ontdaan
- 12 limoenblaadjes
-sap van 2 limoenen
- 2 stengels citroengras
- 2 eetlepels rietsuiker
- een mespuntje garnalenpasta
- een theelepel kurkuma
- 2 kippebouillonblokjes
- een blikje bamboescheuten
Bereidingswijze
1. Was de mosselen en laat ze in een pot opkoken. 2.Snij de gember en de look in grove brokken,de pepers in fijne reepjes.Ontdoe het citroengras van het buitenste laagje en snij in stukken van +/- 3-4 cm 3.Breng het water met de boullonblokjes aan de kook en voeg alles behalve de mosselen en de kokosmelk toe.Laat koken. 4.Als alles aan het koken is,voeg de kokosmelk en het kookvocht van de mosselen toe.Laat opnieuw opkoken. 5.Als alles kookt,zet het vuur op een laag pitje en laat 45 minuten doorkoken. 6.Smijt de mosselen bij het geheel,zet het vuur af en laat ze in de soep in 10 minuten opwarmen.Serveer eventueel met wat gehakte koriander.
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Gaat het hier om reeds gekookte mosselen?
Michelle van Zessen · 19/08/07
ok te snel gelezen blijkbaar
Michelle van Zessen · 18/08/08
ik gebruik laos/galangal ipv gember
ook coriander wortel mee koken is lekker
mijn recept:
4 dl kokosmelk 2 dl kokosroom 1 stengels citroen gras 3 cm galangal in schijven 3 teentjes look 1 chilli peper 1 gekneusde coriander wortel breng ik samen aan de kook en laat ik 12 minuten pruttelen zeven dan voeg ik enkele blaadjes limoen toe, sap van ne limoen 2 a 3 eetlepels vissaus 1/2 teelepel palmsuiker of rietsuiker enkele paddenstoelen in stukken en 300 g scampi of kip die ik naar gaartijd laat pocheren en afwerken met handje vol corianderblaadjes
mike · 08/07/10