Stoemp

jef · Hoofdgerechten · Belgische keuken · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Winters, eenvoudig te maken gerecht dat ondanks zijn eenvoud verslavend lekker is. Mijn moeder maakte het met een vriendin toen ik nog maar een peuter was. Het is nog steeds één van mijn absolute lievelingsgerechten. Je kan het zowel vegetarisch klaarmaken (quorn) als met vlees (gehakt)

Ingrediënten

* 1 Savooikool (middelgroot)
* 2 stoofpreien
* 3 mooie wortelen
* 1 ajuin
* 4 middelgrote aardappelen
* 500 gram gehakt of quorn voor de veggies
* 2 bouillonblokjes
* Muskaat, peper, zout, laurier
* 200 gram bakboter
* 1 tas water

Bereidingswijze

1. Snijd de ajuin fijn en stoof in een grote stoofpan samen met 100 gram boter. 2. De wortelen schrapen met de dunschiller en in schijfjes snijden en bijvoegen. 3. De savooikool in vier snijden, spoelen en in reepjes snijden en toevoegen. 4. De prei halveren, spoelen, op ringetjes snijden en toevoegen. 5. Het kopje water toevoegen en kruiden met muskaat, peper en zout en laurierblaadjes alsook de twee bouillonblokjes toevoegen. 6. Bak het gehakt of de quorn in de andere 100 gram boter en voeg toe. 7. Schil de aardappelen, en snijd in stukken van +/- 3 cm en voeg ze toe Het komt er op aan om de groenten laag per laag aan te brengen zonder ze door elkaar te roeren. Op een zacht vuurtje een half uur laten stoven. Als de aardappelen die dus bovenaan liggen gaar zijn dan is de stoemp gaar, nu nog met de stamper fijnstampen. SMAKELIJK !!!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken