Dit is hèt gerecht bij het grootste der Venetiaanse feesten: Il Redentore. (Carnaval in Venetië is voor de toeristen)
Ingrediënten
voor 8 personen:
- 1 kg verse sardines
- 1 kg ui (liefst witte ui)
- 3 koffielepels witte wijnazijn
- bloem
- 2 soeplepels olijfolie
- snuifje zout & peper
- sultanas (of andere rozijnen)
- dennenpitten
- stokje kaneel
Bereidingswijze
Vraag aan je visboer de sardines te ontdoen van graten, ingewanden en de kop. Was de vis grondig en dep droog. Wentel de vis in bloem. Praktisch: plaats telkens een aantal filets in een plastic zakje samen met de bloem, houd de plastic zak goed dicht en schud tot de vis volledig bebloemd is. Bak vervolgens in de pan met de hete olie (niet laten aanbranden). Breng op smaak met peper en zout. Als de vis gaar is zet ze opzij. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Stoof de ui met wat olijfolie in dezelfde pan als waarin de vis werd gebakken en voeg er de azijn aan toe. Laat de ui heel traag op een klein vuurtje gaar worden tot je een soort zachte saus bekomt. Voeg er een op het einde het stokje kaneel, de rozijnen en de dennenpitten aan toe en laat nog een kwartiertje doorsudderen. Haal de pan van het vuur en laat volledig afkoelen. Maak nu in een glazen of stenen kom, lagen met de sardines en de ui. Begin en eindig met de ui. Naar smaak kan je er nog wat azijn tussen elke laag druppelen. Laat de kom op een koele plaats (kelder of ijskast) minstens 3 dagen rusten. Heerlijk als aperitiefhapje of een bij een zomerse lunch met vers brood, een frisse sla en een koel glas Pinot Grigio.
- Login of registreer om te kunnen reageren