Dit is heerlijk! Na ooit eens bij vrienden een gehaktbroodje met rozijntjes en pistachenootjes te hebben gegeten, liet ik mijn fantasie volledig gaan om tot deze ""oosterse"" versie met allerlei kruiden te komen.
Ingrediënten
Voor 2 personen: 350 gram varkensgehakt, 1 kop pistachenootjes (gepeld), 1 kop sultana rozijnen, 1 ei, gemalen komijn, gemalen kaneel, een 6-tal blaadjes verse munt, gedroogde oregano, olijfolie, peper, zout (voor 4 personen gewoon alle ingredi
Bereidingswijze
Vermits gehakt het hoofdingrediënt van dit gerecht is, kies je best voor smakelijk gehakt, versgemalen van bij de slager of op zijn minst van de bio-afdeling in de supermarkt.
De pistachenoten in grove stukjes hakken en doe ze samen met de rozijnen in een diepe kom . Voeg er het gehakt aan toe en maak er een kuiltje in. Breek het ei en laat het in het kuiltje lopen. Voeg er anderhalve eetlepel gemalen komijn aan toe, samen met 1 eetlepel kaneel, 1/2 eetlepel oregano, een 1/2 eetlepel venkelzaadjes en de fijngehakte muntblaadjes. Kruid met peper en zout. Nu volgt het leuke gedeelte: meng alles met (propere) handen goed samen tot alle kruiden en het ei goed door het gehakt zijn vermengd. Kneed het tot de vorm van een klein broodje (ca. 10 op 20 cm). Laat het even (15-30 minuten) in de koelkast rusten.
Warm de oven voor op 200 graden. Braad het gehaktbroodje in een pan met wat olijfolie langs alle zijden dicht. Let op bij het omdraaien van kant dat het niet uiteen valt. Je kan het best voorzichtig met een spatel opheffen en op een bord leggen. Draai het om en laat het rustig op de ongebakken kant terug in de pan glijden. Eventueel een scheutje water toevoegen als het dreigt aan te branden. Haal het gehaktbroodje van het vuur als alle zijdes een mooi bruin kleurtje hebben. Plaats het in ovenschotel en laat het gedurende 20-30 minuten verder garen in de oven (aan 200 graden). Haal het uit de oven en laat het een minuutje rusten alvorens het voorzichtig (zodat het niet uiteenvalt) in schijfjes van ca 2cm dik te snijden.
Je kan dit opdienen met traditionele appelmoes en puree. Of waarom niet, om in dezelfde sferen te blijven, met een groentencouscous of een tabouleh?
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Absoluut lekker...
Toon · 06/07/07
Ik heb dit receptje eens lekker uitgetest en het was super!!
Je proeft er echt de smaak van turkije in vond iedereen hier.
Zeker voor herhaling vatbaar !!!
Jessy · 14/04/08
dit is een hemels recept..... echt super wat lekker
theo · 24/09/07