Goulash in de slowcooker

Willy Delcart · Hoofdgerechten · > 60 min · Niet-vegetarisch

Ik ben desperaat op zoek naar niet-Amerikaanse recepten om klaar te maken in een slowcooker. Een geweldig toestel dat ons 'bomma' vervangt. Enfin, toch zo'n beetje, en alleen tijdens bereidingen in de keuken. Om heel eerlijk te zijn, mijn grootmoeder kon niet koken, maar de Leuvense stoof of de cuisinière was uniek ding om op te koken. Dit recept doet de slowcooker in elk geval alle eer aan.

Ingrediënten

  • 600 g runderstoofvlees in dobbelsteentjes,
  • 3 grote uien, 3 grote wortels, 2 rode paprika’s en 1 gele verse paprika (of meer)
  • 4 tenen look, (6 grote vastkokende aardappelenl – het kan ook zonder),
  • bakboter en/of olie (olijfolie of zonnebloemolie)
  • 4 ruime eetlepels paprikapoeder, snuifje oregano, fijngehakte blaadjes rozemarijn
  • zout, peper, 1 blokje runderbouillon
  • Een potje zure room of verse volle roomkaas (Platte kaas voor de Vlamingen)

Bereidingswijze

1. Versnijd het vlees in gelijke stukken. Kruid goed met peper en zout aan alle kanten. Bestrooi met wat oregano en rozemarijn. Laat het vlees in een weinig vetstof goed bruin bakken aan 1 kant in een ondiepe braadpot. Snijd 1 wortel en 1 rode paprika in kleine stukken, de uien in grote schijven. Plet 3 looktenen met de zijkant van het mes en doe er de buitenste pel af. Roer de stukken vlees om en bestrooi ze met paprikapoeder. Voeg er de paprika, de wortel, de stukken ui en de look aan toe. 2. Bak de groenten en het vlees nog wat en begiet dan met water tot het geheel net onder staat. Voeg er het rundbouillonblokje aan toe en breng aan de kook. Eens het kookt, giet dan over in de slowcooker en laat 5 uur onder deksel op de stand ‘LOW’ sudderen. 3. Snijd de resterende paprika’s, de teen look en de wortels in grove stukken. Verwarm de brede braadpot en smelt er een beetje olie en/of bakboter in. Bak de gesneden paprika, de look en de wortels daarin lichtjes voor. Voeg er twee eetlepels paprikapoeder, zout en peper aan toe. 4. Voeg er een kop water aan toe en laat stoven onder deksel tot de groenten gaar zijn. 5. Kook de aardappelen apart (helemaal op ‘t laatst). Giet ze af en laat ze wat uitdrogen. De aardappelen niet snijden. 6. Breng alles samen in slowcooker (groenten, aardappelen en vlees). Laat nog een kwartiertje warmen. 7. Dien alles heet op en voeg in het diepe bord een stevige blob zure room toe. Eet er een stuk bruin boerenbrood of stokbrood bij. Jó étvágyat, smakelijk!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten