Gevulde aardappels en varkensrollade met thijm

Helene D.M. · Hoofdgerechten · Belgische keuken · > 60 min · Niet-vegetarisch

Het gebruik van de kruiden verschilt van persoon tot persoon. Wie niet gek is op straffe smaken kan maar beter de thijm laten voor wat het is, en vervangen door peterselie en/of bieslook. Verwacht u gasten, begin er dan op tijd aan. De aardappelvulling heeft ook zijn tijd nodig, maar het resultaat brengt u zeker water in de mond.

Ingrediënten

Voor 2 personen:

HET VLEES

- 2 dikke sneden varkensrollade
- 5 sinaasappels
- 1 fles droge witte wijn
- enkele takjes thijm
- olijfolie genoeg voor 0,5 bakbodem
- peper en zout

DE AARDAPPELS

- 4 grote vastkokende Charlotteaardappels
- 4 eieren
- 4 sjalotjes (verse witte ajuinen)
- kervel, dille, bieslook, dragon, muskaatnoot (vers of in het kruidenrek)

(EVENTUEEL) EMULSIESAUS

- 2 eierdooiers
- sap van kwart citroen
- boter

Bereidingswijze

HET VLEES 1. Rasp de schil van 1 sinaasappel en wrijf de rasp tesamen met zout en peper in het vlees. 2. Laat het vlees in de olijfolie +/- 8 minuten bakken in de olijfolie tot het goudbruin is aan alle kanten. 3. Voeg 1,5 dl van de wijn toe en laat deze inkoken. 4. Zet het vuur iets lager en voeg de versnipperde thijm toe. 5. Meng nog eens 1,5 dl wijn in een kommetje met het sap van 2 sinaasappels. Giet dit mengsel over het vlees. 6. Laat het vlees nu zachtjes braden voor +/- 1 uur. Begin in de tussentijd al aan de aardappels. 7. Schil de overige 2 sinaasappels en snijd ze in schijfjes. Serveer ze tesamen met het vlees. DE AARDAPPELEN 1. Was de aardappels en kook ze (+/- 30 minuten) in de schil. 2. Kook de eieren 3 minuten en lepel ze uit op een apart bord. 3. Giet de aardappels af. Snijd een hoedje af en lepel ze uit. Leg het binnenste van de aardappels op het bord met de eierpulp. 4. Snij sjalotjes fijn en stoof met boter in een stoofpan. Voeg de aardappelpulp-eieren eraan toe, tesamen met de kruiden, peper, zout, muskaatnaat. Prak het geheel met een vork. 5. Gebruik deze vulling om de holle aardappels te vullen. Werk af met een takje peterselie of thijm. DE SAUS 1. Klop de 2 eierdooiers met een beetje water en sap van een kwart citroen tot luchtig. 2. Voeg boter, peper en zout toe. Smakelijk!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken

Reacties

Zeer lekker dit receptje !! Echt de moeite